Адвокатската кантора на Иван Тодоров е консултирала десетки чужденци, кандидати за златни

...
Адвокатската кантора на Иван Тодоров е консултирала десетки чужденци, кандидати за златни
Коментари Харесай

“Ходи горе при Делян” и урежда златен паспорт на важен руснак

Адвокатската адвокатска фирма на Иван Тодоров е съветвала десетки чужденци, претенденти за златни паспорти посредством вложения. Тодоров е притежател на издателската къща “Сиела ” и съгласно диалозите “Яневагейт ” е непосредствен с депутата от ДПС Делян Пеевски. Сред новоизпечените българи съветвани от адвокатската фирма е руснакът  Роман Савушкин , авторитетен предприемач, непосредствен до властта, за което свидетелстват фотосите му с някогашния президент и министър председател на Русия Дмитрий Медведев.

Освен руснаците, адвокатската фирма на Иван Тодоров съветва китайци, иранци, йорданци, кувейтци, ливанци, либийци, пакистанци и египтяни. Обслужването на мераклии за български златен паспорт от юристите на Тодоров не е случайно, а редовно. Това сочат документите, с които БРРД разполага. Става дума за десетки преписки.

Близостта на Тодоров и Пеевски се разисква в диалозите на Владимира Янева и адв. Момчил Мондешки: „ Ходи горе непрекъснато, при Делян, Делян “, споделя Мондешки и цитира съответно дело за БТК, по което Тодоров обслужил ползите на депутата от Движение за права и свободи. „ Аз съм говорила с Делян знам, че се познават “ – съгласява се Янева.

Тези данни удостоверяват изказването на правосъдния министър Надежда Йорданова, която сподели пред медиите, че в схемата със златните паспорти има забъркан медиатор непосредствен до Движение за права и свободи.  От придвижването реагираха остро и желаеха прокуратурата да разпита Йорданова. По-рано от Движение за права и свободи внесоха сигнал за злоупотреби с поданството за вложения, като съгласно него вложения нямало, а „ превъртали едни и същи пари в една банка “. Тази тематика не е нова и по нея има кореспонденция, прекъсната през 2019 година, защото Специализирана прокуратурата тогава не видя данни за закононарушение.

Сред юристите от адвокатската фирма на Тодоров, които Роман Савушкин е упълномощил, проличава името на  Боян Новански.  Сега той е член на Висш съдебен съвет от болшинството, подкрепящо основния прокурор Иван Гешев. По-рано Медияпул , че Новански е съветвал двама руснаци, получили поданство.

От адвокатското сдружение “Георгиев, Тодоров и Ко ” изпратиха следния отговор на въпроса ни какъв брой клиенти за златни паспорти са имали през годините, от какви националности са те и какъв брой преписки са доведени до сполучлив край.

“От към пет години не се занимаваме с консултиране на такава активност. Колегата, който е работил по това, също от години не е част от екипа ни и не сме в положение да ви дадем съответна и настояща информация. ”

Не всички клиенти на адвокатската фирма на Тодоров обаче са получили поданство към този миг. БРРД изследва биографиите и активите на тези нови българи, които ще бъдат показани в продължение на следствието.
Българин – началник на системноопределящо съветско дружество
Когато получава българския си паспорт Роман Савушкин е бил  на “Обединена вагонна компания ”, структуроопределящо дружество в Русия. Той става български жител с декрет 181 от 18.12.2019 година Забележително е, че преписката му е заведена единствено година по-рано под номер 462/2018. Но преди да подаде документи за поданство, Савушкин упълномощава адвокатското сдружение “Георгиев, Тодоров и Ко ” на 4 май 2017 година да го съставлява в процедурата по придобиване на поданство посредством инвестиция. Пълномощното е подписано в Москва и заверено от консула ни там.

Проверка в Търговския указател сподели, че Савушкин не има и не ръководи компании, т.е. не е вложил в действителната стопанска система, а евентуално е закупил ДЦК или е внесъл пари на влог в българска банка, каквито благоприятни условия дава законът за българското поданство.

След като става жител, в края на 2021 и при започване на тази година Савушкин въпреки всичко влага в България, само че в лични парцели на морето. Той е похарчил над 800 000 лева за два жилището с гаражи в Бургас, демонстрира информация в Имотния указател.
 Савушкин и Медведев в завода за вагони
Компанията ръководена от Савушкин е най-големият производител на вагони в Русия посредством Тихвинския вагоностроителен цех. Неин главен акционер е групата ИСТ, свързвана с милиардера Александър Несис. ИСТ има взаимен бизнес с Ростех, група ръководена от Сергей Чемезов, човек от вътрешния кръг на Путин. Разследване на  показа, че Чемезов и негови родственици са се обзавели с парцели на българското Черноморие
Сянката на Делян, който е „ горе “
За връзките сред адв. Иван Тодоров и депутатът и някогашен началник на ДАНС Делян Пеевски се разбра от абсурда Яневагейт – серия от записи на диалози сред висшите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, и адв. Момчил Мондешки, които Биволъ разгласява през 2015 година

Янева: …, че Иван ще го видиш?

Мондешки: Ахъм.

Ченалова: Що той?

М: Ся към този момент можеш напълно умерено да се видиш с Мария, на Младен… Адвокатката, която си виждала два-три пъти долу при Катя. Да ти изясни защо, какво приказва с цялата си безочливост, за тебе. Преди нали трябваше въпреки всичко да се пазиш да не би инцидентно тя… а в този момент, просто можеш да я видиш. (въздиша) Не го е позор. Ходи горе непрекъснато.

Я: При кой?

М: Делян, Делян.

Ч: Как па се е намърдал там?

М: Мм. Още преди време, когато течеше делото с БТК, за уволнените 114 хиляди души. Тва беше част от приватизационната договорка да не се уволнят в продължение на две години. Бяха уволнени и сумата беше към 30 милиона обезщетение, което трябваше да заплати на Делян компанията. Тогава, Камбуров защитаваше АСПК, Иван Тодоров – БТК. Тогава Явор Камбуров загуби съзнателно.

Я: Мм.

М: Мда, по този начин че… Още тогава работеше, това беше преди шест години. Познават се.

Я: Аз съм говорила с Делян знам, че се познават.

М: Работят… Иван Тодоров е толкоз нагъл, че ти го гониш през вратата той влиза през прозореца. Нищо не остава прикрито, тъй че то ще излезе. 

Самият Иван Тодоров изрично отхвърли пред Биволъ изказванията, че е непосредствен и работи с Пеевски.

“Всички медиите на Пеевски подеха тотална и всеобща клеветническа акция против мен. При това състояние по какъв начин си представяте, че мога да имам връзки с него? Освен това аз съм водил и каузи против Пеевски. Всякакви изказвания за сходни обвързаности са неуместни ” – твърди той в изказване, изпратено до медията.
Кредити за “златни паспорти ”, напън от Европа и “Магнитски ”
През 2016 година Биволъ публикува , в който се разказват така наречен заеми за поданство. Става ясно, че без да внесат действително пари в България чужденците могат да вземат заем от ПИБ, да го показват като инвестиция и след пет години да върнат заема, като по този начин поданството им коства единствено лихвите. Това е работело още през 2011 година, когато е направен отчетът и преди този момент.

Към 31.12.2011г. за 36 задгранични физически лица (при миналата ревизия бяха за 6 задгранични физически лица) банката е издала пред Министерство на финансите на Република България удостоверения, че тези жители разполагат със сумата от 511 292 хил.евро по персонална депозитна сметка в ПИБ АД. Наличността по тези депозити съгласно инспекцията се поддържа въз основата на заеми, отпуснати от банката на тези лица. Тези заеми са с едни и същи договорни параметри: размер 511 292 евро, 4% рента, за период от 5 години, с поръчителство паричен депозит еднакъв на размера на заема и в същата валута – написа в отчета, в който под линия е пояснено: Тези заеми са общоприет артикул на банката за заеми на задгранични клиенти. Те се отпускат на задгранични жители за вложения в български ДЦК, с цел да аплайват за придобиване на българско поданство. По информация от банката тя рапортува пред ДАНС за всеки един от тези чужденци и е получила отговор, че не вземат участие в незаконни схеми.

По сигнал на Биволъ КПКОНПИ и Специализираната прокуратура образуваха инспекция за тези заеми, която беше  през 2019 година Прокурор Хр. Христова от СП не видя в схемата данни за закононарушение.

Не по този начин обаче мисли Европейската комисия. След следствие на Глобалния Антикорупционен Консорциум (Global Anti-Corruption Consortium), партньорство сред OCCRP и Прозрачност без граници. озаглавено “Златните визи ” на България: Пропуснати изгоди и банкова малка врата беше направен отчета “ ”, който беше показан на Европейските институции през 2018 година В него категорично е упоменат казусът с заемите за поданство на ПИБ.

Оттогава Европейската комисия постоянно напомня казуса със златните паспорти и натиска българската страна да промени законодателството. Съпротива през годините оказваха най-много от Движение за права и свободи.

През юни предходната година Съединени американски щати глобиха Делян Пеевски по световния закон „ Магнитски “ за забележителна корупция. Като съответен образец беше посочена скица за споразумяване на поданство, в която е бил забъркан и неговия „ лейтенант “ Илко Желязков, също глобен.

В опит да изчистят името на Пеевски, от Движение за права и свободи внесоха законопроект за възбрана на златните паспорти и сигнал до прокуратурата за злоупотреби в издаването на документи за вложения. Според придвижването “в една банка се превъртали едни и същи пари ” за доказване на вложения от чужденци със съмнителна биография, евентуално свързани с непознати служби.

Засега само за Първа капиталова банка има данни, че е забъркана в схемата с поданството. Неин правилен клиент е депутатът Делян Пеевски, стана ясно от Досиетата „ Пандора “.

И в случай че преди три години прокуратурата не видя проблем в схемата с заемите за поданство, в този момент тя се засилва по сигнала на Движение за права и свободи и стартира обиски в отрасловите ведомства.

В продължението на абсурда правосъдният министър Надежда Йорданова съобщи пред медиите, че в схемата със “златните паспорти ” има медиатор доближен до Движение за права и свободи, след което от Движение за права и свободи отхвърлиха и желаеха прокуратурата да я разпита.

Всъщност, прокуратурата разполага с цялата нужна информация по отношение на прекратената инспекция на СП от 2019 година Данните, че юрист, който “ходи горе при Делян ” е забъркан в схемата, също могат да бъдат тествани писмено, само че също и с разпити на Янева, Ченалова и Мондешки.

Такива инспекции и разпити нямаше след абсурда Яневагейт, евентуално тъй като измежду изнесените данни в диалозите ставаше дума за търговия с въздействие на самия Сотир Цацаров – “опраскване ” по поръчка на Бойко Борисов или “завоалиране ”, с цел да се смачкат преписки за злоупотреби.

https://bird.bg/

Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР